sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Tämän tekstin kirjoittamiseen on käytetty 243 sanaa

Minua ihmetyttää myös se, millaisella tarkkuudella britit kirjoittavat asioita ylös. En nyt tarkoita mitään henkilökohtaisia muistiinpanoja, vaan esimerkiksi elintarvikkeiden kyljistä löytyviä tuotetietoja. Siellä on tietenkin kaikki ainesosat ja energiajakauma, niin kuin meilläkin Suomessa. Siellä kerrotaan myös, kuinka monta annosta pakkauksesta saa, ja kuinka suuren osan päivän tarpeesta yksi annos täyttää. Vielä ihan normaalia. Mutta sitten: lähes jokaisessa tuotteessa tuntuu olevan kirjattuna jokin kummallinen yksityiskohta, jonka tarpeellisuutta voi vain ihmetellä. Esimerkiksi aamupalalla avaamani mehutölkin takapuolella kerrotaan, että yhtä tölkillistä varten on puristettu 94 viinirypälettä ja murskattu 30 vadelmaa. Kerrassaan ihanteellista tarkkuutta. Tämä tapa toistuu melkein kaikissa mehuissa ja smoothieissa, yleensä määrät on ilmoitettu jopa puolen hedelmän tarkkuudella. Suihkugeelini kyljessä kerrotaan, että yhden purkillisen tuottamiseen on käytetty 7927 oikeaa mintunlehteä. "This water is made of fruits and clouds", kerrotaan sitruunavesipullossa. Käännellessäni nenäliinapakettia (täältä saa vain niitä sellaisia pahvilaatikoita, jonka päällä on reikä) huomasin, että pohjaan on merkitty nenäliinan tarkka koko: 210mm x 200mm. Joo, niinhän paketeissa aina. Tämän jälkeen kuitenkin ilmoitetaan, että jos kaikki nenäliinat levittäisi vierekkäin, niiden peittämä kokonaispinta-ala olisi 2,31 neliömetriä. Varsin tarpeellinen tieto varmasti, varsinkin tuollaisella tarkkuudella ilmoitettuna.

Ja tästä huolimatta maitopurkissa ei ilmoiteta rasvaprosenttia. Siinä kerrotaan kyllä kaikenlaista muuta tietoa maidonvalmistuksesta, mutta näinkin yksinkertainen info jää antamatta. Ihmiselle, joka ei pysty juomaan muuta kuin rasvatonta maitoa, se vain olisi aika tärkeää tietoa.

Minä rakastan pieniä yksityiskohtia, ja löytäessäni tällaista hämmentävää tietoa ilahdun joka kerta. En silti voi olla kysymättä, että MIKSI hitossa? Eikö maailmassa muka ole käsiteltävää informaatiota jo ihan tarpeeksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti