maanantai 26. lokakuuta 2009

Muutetaan Tanskaan ja ryhdytään sosialisteiksi

You are my fave-blogin Melanie listaa uusimmassa kirjoituksessaan syitä, miksi haluaisi muuttaa Tanskaan. Hinku perustuu Oprah-jaksoon, jossa on tutustuttu tanskalaisten naisten elämään.

Fiksulta kuulostaa - ja yllättävän tutulta. Tanskalaiset on monessa tutkimuksessa rankattu maailman onnellisimmiksi ihmisiksi. Ehkä heillä on joku mystinen kyky iloita elämästään, sellainen joka meiltä synkisteleviltä suomalaisilta tuntuu puuttuvan. Listaan kerätyistä asioista useimmat toteutuvat nimittäin myös meillä; ilmaiset yliopistot, ilmainen perusterveydenhuolto, 6-12kk äitiysloma ja niin edelleen. Sitä paitsi Tanskassa kaikki on aina värikkäämpää, ainakin kuvia katsellessa syntyy sellainen vaikutelma.
Oprah jopa mainitsee ruisleivän yhdeksi syyski rakastaa Tanskaa. "Rakastan sitä niin paljon, syön viipaleen joka aamu. Se on kuin söisi maata (/earth)." En voinut olla nauramatta.

Melanien kirjoituksen viimeinen kappale kyllä hieman hämmästytti:
"Of course when the husbands heard our discussion they started listing off the negative things about socialism. So I'm thinking a good topic for another show would be, "my wife watched Oprah and now she wants to be a socialist." It might be my one chance to get on the show since I've never going to become a family psychologist with a mustache."
Tuota... onko minulla jotenkin väärä käsitys Tanskan hallinnosta ja yhteiskuntajärjestyksestä, vai miksi mua ihmetyttää sosialismin vetäminen keskusteluun? Mistä tämä oikein tuli? Oprah ja Melanie, tarkistakaa faktat!

3 kommenttia:

  1. Kyse on siis lähinnä sosiaalidemokratiasta, joka toteutuu erityisesti pohjoismaissa ja jossain määrin myös muualla Euroopassa (valtio kustantaa terveydenhuollon ja koulutuksen, maksaa eläkkeitä, työttömyys- ja opintotukia jne.). Eli juurikin niitä asioita, joita Tanskasta ylistettiin.

    Tälläiseen valtion veroilla rahoittamaan malliinhan ei ole jenkkilänmaassa totuttu, ja aina kultaiselta 50-luvulta saakka sen puuttumista on perusteltu niin, että sehän on sosialismia! Tai vielä pahempaa, kommunismia! Koska amerikkalainen unelma perustuu ensisijaisesti yksilönvapaudelle ja -vastuulle, valtion sekaantuminen ihmisten asioihin ei tulisi kysymykseenkään.

    Nyt kun Amerikassa valmistellaan muutosta terveydenhuoltoon (ns. Obamacare-uudistus), joka takaisi kaikille oikeuden ilmaiseen terveydenhuoltoon ja vähentäisi suurten vakuutusyhtiöiden valtaa ihmisten elämästä ja kuolemasta (tsekkaa Michael Mooren dokkari Sicko), lakiuudistuksen vastustajat ovat vetäneet hihasta sosialismi-kortin.

    Lähinnä vakuutusyhtiöiden lobbaamat republikaanipoliitikot vastustavat yhden rahoittajan malliin perustuvaa terveydenhuoltoa viimeiseen asti, luonnollisesti itsekkäistä syistä, ja pyrkivät vaikuttamaan alikoulutettuihin maanmiehiinsä vetoamalla kamaliin punaisiin aatteisiin ja siihen kuinka huonosti (!) esim. Kanadassa ja Briteissä valtiollinen terveydenhuolto toimii vääristellyin raportein ja dokumentein.

    Vähän nyt lähti lapasesta tämä, mutta satuit kirjoittamaan yhdestä lemmikkiaiheestani :)
    Iloista maanantaita, toivoopi Punikki!

    VastaaPoista
  2. Yeah, tajusin kyllä, että siinä mitä luultavimmin viitataan sosiaalidemokratiaan ja suurennellaan taas kommunismin kamaluutta. Ja siksi älähdinkin, koska moinen ärsyttää. Är. Perustetaan punikkikerho.

    PS. On ehkä lievän ärsyttävää, etten pysty kotiyhteydellä vastaamaan kommentteihin, ja siksi jää tällaisia kuiluja. Sori.

    VastaaPoista
  3. Päälläni on nyt paita, jossa on kuva kommunistisista bileistä (meinasin laittaa tähän linkin, mutta se ei ilmeisesti onnistu, kuvahaulla "communist party" löytää). Olen siitä ylpeä ja jos ikinä matkustan Ameriikkaan, paita tulee mukaan.

    VastaaPoista